2008/05/27

Безскандално с Биг Мама Скендъл

0

През 1991 година рокгрупа „Big Mama Scandal” нашумя на българската музикална сцена. През 1993-та получават награда за най-просперираща група. През 1994 – награда за най-добър албум – „Womens Lies”. Песента им „All This Times” класира групата на полуфила и финал на „Евровизия ‘06”. За песента „Love” групата получава на 13 май 2006 специалната награда на журналистическата гилдия на Пролетния конкурс на Националното радио. Групата в състав: Иво Гочев /вокал/, Иван Любомиров /китара/, Костадин Шумаров /барабани/, Николай „Five” Дарадидов /бас/, записва предимно на английски език. Свирят в най-посещаваните клубове в страната. В момента подготвят албум, който скоро ще бъде представен пред широката публика. Срещнах се с 35-годишния вокал на „Big Mama Scandal” в изключително приятна обстановка. Спортно-небрежен и изключително естествен, той сякаш те фиксира с изумителните си сини очи. Иво Гочев – за групата, музиката, и нещата от живота.

Здравей, Иво! Какво се случва в един твой ден?

Зависи дали съм на работа. Работя в БНТ. Имам голям проблем със ставането рано. Ставам към обяд и тръгвам по срещи. Последните 6 месеца преминават в студиото, където записахме новия албум. След обяд обикновено обядвам с някоя приятелка, имам срещи с рекламодатели. С фирмите, които евентуално ще издават новия диск. Привечер задължително се виждам с приятели.

Big Mama Scandal – интересно име за група. Как се спряхте точно на него?

Значи... през 1991-ва исках да направя нова група, преди това бях в група „Алиби”, няколко години. И един следобед, така както си седим с теб, ми хрумна това име – Big mama scandal, просто го измислих. Импровизация. Както си бях намислил и други имена - Фокс мейдис - просто исках да е по-различно от друг тип имена в България. Нещо различно се получи като словосъчетание, което се хареса на хората.

Работите върху нов албум... повдигни малко завесата около него.

Албумът е записан вече, готов е. Подредихме песните съвсем скоро.

Какви са ангажиментите на групата за това лято?

Ангажиментите ще бъдат във връзка с евентуално турне - и в провинцията, и в София. В момента преговарям с такива рекламодатели, които искат да правят БирФестове. И се надяваме да е изненада. Доколкото знам, ние сме от по-известните групи, които в момента имат албум. Така че ще бъде интересно за всички, да го промотираме като концерт.

Винаги ли си искал да се занимаваш с музика?

Аааааа...ДА! /смее се/. Когато бях малък, казвах, че искам да стана китарист. Малките деца казват: "Искам да стана пожарникар, или - искам да стана полицай", а аз исках да съм китарист. Още в трети клас започнах да пея в един хор, да свиря на китара. В седми започнах да свиря на обой. После в девети - на пиано, в десети започнах да свиря на контрабас (имах един контрабас от 1872 година, на който свирих 2 години), след което се отказах и реших да свиря на саксофон. Но за съжаление, вместо да свиря на саксофон, попаднах в рок група "Алиби". После - "Big mama scandal", и нататък историята вече се знае.

Какви са твоите интереси извън музиката и БНТ?

Амиии, аз работя в телевизия, но не гледам телевизия.../смее се/. Аз съм към отдел „Интернет и мултимедия” в новините, но автоматично забравям телевизията и в свободното време карам колело и гледам филми - гледам най-новите от Холивуд. Слушам музика, предимно такива неща, нормални неща.

Единственият ви албум на български е "Искаш ли". Не смяташ ли, че изборът да пеете само на английски отнема от интереса на българската публика към музиката ви?

Напротив – интересът, ако пееш на английски, ще е много по-голям, защото това е интернационален език. Ние търсим интернационална известност. Търсим дистрибуция по целия свят. Tози ни албум на български се продаде много по-бързо в България. Страхотна илюзия е това, че ако пееш на български, ще успееш в България. Първо, в България няма музикален бизнес. Второ, извън границите на България, никой не го интересува българският език. Значи единственият ни шанс да предизвикаме интереса на някоя компания в света, е да пеем на най-разпространения език – английски. И нещо друго – през 2006-та ние издадохме една компилация с американска компания - с канадски и американски банди. Дискът се продава в САЩ и цяла Европа плюс Гърция. В едно американско музикално списание писаха за този диск, като споменаха 17 групи, сред които 3-те най-добрите от албума – една от Италия, една от Щатите и "Big mama scandal".

Как ще коментираш предавания от типа на "Мюзик айдъл" и "Пей с мен"? Смяташ ли, че това е комерсиално или наистина се откриват нови таланти?

Ами, може и да откриват, обаче не и в България. Ще ти кажа защо! За мен формулата "Мюзик Айдъл" по принцип е много неправилна, защото карат участниците да се състезават в различни стилове. Значи ще пеят чалга, след това опера, утре рок, поп и т. н., но ако някой продуцент иска да открие някакъв талант, няма да го направи по такъв начин. Защото ти може да си силна в операта, но да си много слаба в рок или в поп музиката. И вместо да уцелват най-силните им страни, го превръщат във физкултурно състезание. В "Пей с Мен" по същия начин - де факто няма да осигурят на тези участници нищо. Не е това формулата. По-скоро е телевизионно шоу, което вдига някакъв рейтинг на телевизията, печели от смс-си, реклами и т.н. Има таланти там, но...

Сега един малко нестандартен въпрос... Какво сънува Иво Гочев?

Ахаааа...Много хубав въпрос, благодаря ти! Точно днес си мислех по този въпрос – какво сънувам... защото сънувах нещо като бъдещето, в по друг свят се бях пренесъл. Иначе съм сънувал всички известни политици и музиканти. Примерно „говорил съм си” с Миг Джагър, с Тони Блеър, с Бил Клинтън... Tова звучи ли много налудничаво? /Смее се/. Когато сънувам, че съм на море - знам, че ще има любов. Когато сънувам дъжд - знам, че ще има сълзи. Така горе-долу се опитвам да тълкувам сънищата.

Според теб коя е най-ефикасната рецепта срещу звездомания?

Животът. Той е поредица от успехи и провали във всяко нещо. Всеки един известен човек, изкачвайки се нагоре, след това има и път надолу. И когато си свикнал с някакво внимание, после идва тежък период, в който трябва да се научиш да бъдеш силен.

Разделихме се с благопожелания за успехи. Всичко е добре, когато свършва добре. Занапред ще чуваме пак за "Биг Мама Скендъл" - безскандално и приятно.

Снимки: архив на певеца
/предоставят се с любезното му съгласие/