юли 13, 2009

Хората на Пако / Los hombres de Paco

14

Не съм предполагала, че ще се зарибя по сериал. И то испански. Не, не... не е сапунка – поне не е мелодраматична боза, има някакъв опит да се избяга от сълзливите клишета, и ми причинява хилежни спазми. Една вечер случайно попаднах на серия по AXN Crime, но бе сезон 4, и любопитството ми се разгоря да изгледам сериала отначало. Разбира се, не стигнах до последния сезон - осми или девети поред. В някакъв момент юздите на забавната комедийка са били изтървани, и сериалът е нагазил в мелодрамния шаблон, но не пожелах да го видя финализиран. И тъй, за какво иде реч?

„Хората на Пако” ( Los hombres de Paco) са отбор идиоти, които дори не могат да уцелят мишената на стрелбището, но се изживяват като полицейски отдел в Сан Антонио, чийто шеф вечно бива докарван до прединфарктни състояния заради идиотизма на подчинените му.
Франсиско /Пако/ Миранда (Paco Tous) е главен инспектор, зет на полицейския комисар дон Лоренсо Кастро (Juan Diego). Негови заместници са другите два неподражаеми образа: Мариано (Pepón Nieto) и Лукас (Hugo Silva). Tримата са комични почти колкото тримата глупаци, тъй като са царе в тълкуването на ситуации, в които винаги забъркват комедии от грешки. И по силата на висши случайности винаги успяват да се измъкнат, и даже „да се увенчаят”, което е тяхна заветна цел и култова реплика.


В кабинета на шефа винаги оправдават идиотизма си със „защита на правата и свободите на испанците”, което също е техен запазен лаф. Лукас винаги предлага някакви примамки, Мариано винаги твърди, че в плановете имало пробойни, а шефът им Пако при всеки план ги пита дали мозъците им въобще се оросяват, като в крайна сметка тримата все пак действат според един ум, тайно от дон Лоренсо и дясната му ръка Гонсало Монтоя (Aitor Luna).
Отборът идиоти се допълва от маймуноподобният Куртис (Federico Celada), рижият Кике (Enrique Martinez), Рита (Nevs Sanz) и очилатият стажант Хосе-Луис Поведиля ( Carlos Santos). Kуртис и Кике вечно се държат като пубертети, погаждайки разни номерца на останалите, а стажантът Поведиля има досадния навик да задава въпроси, подчертаващи очевидното, и вечно да гледа там, където не трябва: в деколтетата на колежките си или в достойствата на колегите си в съблекалнята. И то винаги в ситуации, когато трябва да внимава в подробностите около изпълнението на някаква мисия. В резултат на което бузите му честичко пламят от шамарите на Пако, изловил го в конфузен момент.

Всеки от отдела има свои си тайни и личен живот, които се преплитат с тези на останалите, и то винаги, когато изпълняват служебните си задължения или забъркват каши.

Всяка серия пародира култови сцени от американски кинопродукции, а Лукас, който е спряган за лошото ченге и плейбой, винаги е на крачка Пако да разкрие чувствата му към дъщеря му Сара (Mishelle Jenner), която бърза да порасне, но която Пако и жена му Лола (Adriana Ozores) отказват да видят като повече от дете.

Мариано в опити да избяга от спомена за бившата си жена, от която е обсебен, заживява с Лукас като съквартирант етаж над семейството на Пако. Когато майка му пристига, е принуден да разиграва семейна двойка със съседката Бернарда ( Nevs Asensi), с която покрай комичните си изпълнения наистина се влюбват.

Акцентът в сериала е върху работата в полицейския отдел и случаите, които триото инспектори винаги тълкува с обратен знак, и съответно действат повече като престъпни елементи, отколкото като служители на закона, „защитаващи правата и свободите на испанците”. Органите на безредието успяват да отвлекат зам.комисар Монтоя, мислейки го за страшния убиец Хирурга – затварят го в мазето на Пако, с маска като на Ханибал Лектър, напръскан обилно с хлороформ; тръгват за Ирак, за да заловят Бен Ладен, сякаш отиват до съседния магазин; и винаги съсипват важни улики, и измислят грандиозни планове за смяната им с други – като черепът на „Човекът от Хавас”, датиран на 300 000 години, когото сменят с черепа на пралелята на Мариано - Пасита.


Един микс от дебилни образи, култови реплики, безумни действия и любовни тръпки.
Ще ви зариби.

14 коментара:

Neizi_ss каза...

Лелееееееее Хриси - аз съм зарибена по сериала още от първия сезон - верно са банда идиоти - но други като тях няма - неповторимо изживяване е всяка една серия :) Това е един от любимите ми сериали :)

Христина Чопарова каза...

Мдааа... и аз яко цвиля на идиотиите им. Имат уникално наивни фасони, особено Поведиля :))
Нямам любимци, всички са хилежни - особено сцената, когато Куртис беше в дома на Пако под прикритие да наблюдава и пази семейството му, но не можеха да кажат на жена му, за да не всеят в паника. И как го представяха за умирающ, не е истина :D

Neizi_ss каза...

е те тази серия съм я изтървала бе :/) малий . .ша зема даси ги изтегля аз и да зяпам като имам време!

Христина Чопарова каза...

Е, тя беше в първия сезон :) По мое мнение той е най-смехотворен, въпреки, че има попадения и в останалите :)
Сега ако успея да намеря и субтитри за третият, ще се кефя на още смехотии :)

Чуденка каза...

Верно големи образи изглеждат :)

Христина Чопарова каза...

О, да :)
Всички играят ролите си добре, емоционални са колкото искаш, и поради конфузността на ситуациите, в които изпадат, особено са комични, когато изпаднат в потрес и емоции от този спектър :D :))

Unknown каза...

No me importa esta pelicula!

Христина Чопарова каза...

Не знам какво е pelicula, но ми стана ясно, че не те интересува :D :))

Unknown каза...

Pelicula - лента, използва се и за филм също.
Не мога да понасям напоследък сапунките. Особено идиотските... Вероятно е реакция на заобикалящата ме среда. От идиотските филми има един който ме впечатлява - Idiocracy. Има го някъде в замунда. Можеби защото е пророчески:-)

Христина Чопарова каза...

Аз рядко гледам телевизия, още по-рядко гледам и филми - чувствам се преситена от насилие, и от хора, които се кефят да гледат как другите умират в банални сюжети, многократно преекспонирани.
Затова филми като този ми действат някак разтоварващо. Обичам комедиите, без значение националността на продукцията.
А това сериалче... ми напомня за филмите с Луи дьо Фюнес :)

Unknown каза...

http://zamunda.net/browse.php?search=idiocracy&cat=0&incldead=1
Сподели после мнение

Христина Чопарова каза...

Дадено :)
А в твоята градинка има шафетка (виж поста горе) :P :))
Разчитам, че няма да откажеш да се блогосподелиш :))

Unknown каза...

Сигурно съм изостанал или много тъп, ама не те разбрах :-( Какво и как да споделя.. с кого ?

Христина Чопарова каза...

В горния пост темата е за шестте неща, които те радват :) Това е блог-игрица, в която е желателно да споделиш в блога си кои са шестте неща, които те радват, и да избереш някого, който на свой ред да се ъъъ.. блогосподели :)
Целта е да се опознаем по съблогърскому, макар и леко списъчно-оценително :)
Светещите в жълто имена са линкове към блоговете на онези, които са поканени в игричката, понеже са сравнително нови. И непознати :)

Нищо задължаващо:)
Уф, 'зех да звуча кат' дистрибутор :D :)))