септември 07, 2023

В търсене на звука или каузата зад една етно-фотоизложба

0


Скъпи приятели, мнозина от вас знаят, че в последните 15 години от живота си отдавам време и енергия в поддръжката на специализирания сайт "Ние ви чуваме", който създадох през 2009 г. в стремежа да обединя по онова време следването си в специалност "журналистика" на СУ "Св. Климент Охридски" и ситуацията на Тишина, в която пребивавам повече от 30 години. 

Сайтът се оказа необходимата българска онлайн платформа, която запълни липсата и удовлетвори потребността от специализирана авторска и преводна информация, медийни анализи, интервюта с български и чуждестранни специалисти. И просъществува доста дълго, успявайки през годините да бъде полезен както на широката общественост относно видовете слухови дефицити и комуникация с нечуващи, така и за самите тях чрез разнообразие от рубрики, които се увеличаваха с разрастването ни като медия.

Днес "Ние ви чуваме" вече е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, наречен Национален център за алтернативна комуникация "Ние ви чуваме" (накратко, НЦАК "Ние ви чуваме"). Въпреки че сме юридически млада организация (учредихме се миналата година през юни), като специализирана медия за хора със слухови дефицити имаме богат опит в организирането и провеждането на събития, в които участват хора с различни слухови дефицити. 

През 2021 г., точно след пандемичната социална изолация, по време на която усвоих доста фолклорни танци от видеоклипове, ми хрумна идеята за направим урок за нечуващи.  Свързах се с проф. д-р Антон Андонов от АМТИИ-Пловдив, и му споделих идеята да включим сред провежданите от него за начинаещи и напреднали Открити уроци такъв и за хора в частична или пълна тишина. 

Идеята му допадна необикновено много и в началото на септември 2021 г. организирахме под негово ръководство първият Открит урок по български фолклорни танци за нечуващи в оротека "Седянка". Това бе своеобразно търсене и преоткриване на собствените усещания и ритъм чрез танци от различни фолклорни области в България от хора, които са с придобита слухова загуба (Тежко чуващи, оглушали) или не чуват по рождение (Глухи). 

Танците бяха невероятно преживяване и дадоха началото на инициативата "В търсене на звука", наречена така заради експериментирането със звук, ритъм и мелодии. За втори път потърсихме звука в средата на 2022 г.  чрез уникална за страната поредица от пет музикални фотосесии, заснети съвместно с етно-фотографа Асен Великов. 

Mоже ли мyзикaтa дa бъдe ecтecтвeн aктивaтop зa cъбyждaнe нa „cпящи” cлyxoви нepви? Кaĸвo e yceщaнeтo зa дoпиp c живия звyк от мyзикaлeн инcтpyмeнт в мoмeнтa нa нeгoвoтo звyчeнe? Каква е paзликaтa в yceщaнeтo нa звyкa cъс и бeз cлyxoв усилвател, aпapaт или кoxлeapен имплант?  

Това бяха само част от въпросите, на които НЦАК „Ние ви чуваме“ потърси отговор чрез петте музикални фотосесии, заснети на различни живописни места из страната. В тях участваха непрофесионални модели със слухови дефицити и професионални изпълнители на български фолклор от ДФА „Филип Кутев“: Иван Пейчев (кавал), Деница Христова (гъдулка), Християн Цвятков (тамбура) и Генадий Рашков (тъпан), и Иван Балабанов, ръководител на гайдарски състав „Петко Войвода“.


Получиха се прекрасни снимки от всяка фотосесия, уловили как младежи и девойки от нечуващата българска общност тестваха своите акустични усещания от жив допир с музикалните инструменти в мига на тяхното звучене. Човешкото ухо, дори когато няма възможност да функционира напълно, е чувствително на звук и вибрации, а хората в частична или пълна тишина имат прекрасно чувство и усет за ритъм. 

Инициативата ни предложи иновативен начин да проучим терапевтичното въздействие на българския фолклор върху цялостното физическо и психическо състояние на нечуващите участници, а на тях предостави шанс да открият какво има в собствената им Тишина и да тестват сетивността си чрез допир до инструмента, изпълнителя и по всички възможни начини със и без техническо средство. 

Живеем във време, което ни предоставя повече възможности да се осъзнаем като енергийни същности и да развием по-голяма отговорност към взаимодействията ни с други енергии - на музиката, на словото, на околния свят. 

След като търсихме звука с танци и музика, бе време да покажем резултатите на широката общественост чрез изложба, разкриваща начините да се чува отвъд Тишината. Така бяха селектирани 28 кадри от стотиците снимки, които аз и Асен Великов снимахме всеки месец в продължение на половин година в Копривщица, в Стария Пловдив, и селата Крушовица (Елинпелинско), Свежен и Яврово (Пловдивско). 

Фотоизложбата се превърна в реалност благодарение на позитивния отклик на Столична община - Дирекция "Култура" и Направление "Култура, образование, спорт и младежки дейности". Логично, експозицията носи името "В търсене на звука" и получи свое място като събитие в Културен календар 2023 в арт пространството "Галерии на открито" - градинка "Кристал". 

Ще се проведе в периода от 18 септември до 2 октомври 2023 г. Провеждането ѝ в последната седмица на м. Септември съвпада със световното събитие "Международна седмица на Глухите* хора" (International Week of the Deaf People 2023), което е в съзвучие с каузите на НЦАК "Ние ви чуваме" за подкрепа на лица с различни слухови дефицити чрез култура и изкуство. 

Откриването е на 18 септември 2023 г. (понеделник) от 10:30 ч. в градина „Кристал“. В официалната програма са предвидени изказвания и поздравителни адреси от видни личности в областта на българската култура и политика. Програмата все още се прецизира. Събитието е с медийното партньорство на БНТ и Съюз на българските журналисти. 

Ще се радвам да посетите изложбата, за да видите красивия обмен на звук и тишина. Входът е свободен, заповядайте! :)

Изображение на корицата: Здравко Денев

Изображение на изложбеното пано: Тихомир Стоянов ("Фотосинтезис")

---

* Глухи - ĸyлтypнo oбocoбeнo мaлцинcтвo от носители на ecтecтвeн жecтoв eзиĸ и c aгpaмaтичнa peч. Глaвнaтa бyĸвa в нaзвaниeтo e тexeн избop зa oтгpaничaвaнeтo им ĸaтo представители на знaĸoво базирана ĸyлтypa от останалите нeчyвaщи нaвcяĸъдe пo cвeтa. Изписването с главна буква е коректно единствено спрямо лицата с вродена липса на слух.