септември 24, 2023

Изгори всичките ми писма

0


В далечната 1932 г. сбирка на шведски интелектуалци и литератори среща младото поетично семейство Столпе – Свен (Бил Скарсгард) и Карин (Аста Кама Аугуст) с многообещаващия  млад писател Улоф Лагеркранц (Гюстав Линд). 

Между Карин и Улоф припламват страстни искри, които не остават незабелязани за Свен. И той си отмъщава в продължение на 60 години, без да подозира какво енергийно „наследство“ оставя след себе си. Включително в книги и пиеси, които са вариации по тема на женската изневяра.

Години по-късно внукът му Алекс Шулман, страдащ от странни пристъпи на необоснована ревност и гняв, благодарение на семеен констелатор установява, че епицентърът на всички негативи е дядо му Свен. И тръгва по дирите на родовата си история, за да разплете чрез намерени писма кармичния възел на взаимоотношения, съсипали три живота.

Във всяко семейство има по една личност, която е завихряла около себе си торнадо от негативи, ревност, перфидна жестокост, вербално или невербално насилие -  огромни авоари нелюбов, натрупани като кармично ДДС за бъдещите поколения. И колкото повече памет има човек за предците си, толкова по-добре ще осъзнава защо го застигат повторяеми негативни модели, които като невидимо ласо го придърпват назад през времето, пречейки на щастието му тук и сега.

Шведският режисьор Бьорн Рунге е създал много интригуващата двучасова драма „Изгори всичките ми писма“ (Burn All My Letters / Bränn alla mina brev, 2022), с лек викториански привкус. Филмът е базиран на действителен (исторически) случай, тъй като в Швеция името на Свен Столпе е добре известно като писател, литературен критик и автор на 94 книги, а жена му Карин фон Ойлер-Челпин е философ и преводачка от френски език.

Бидейки с туберкулоза, той е бил с наполовина функциониращ бял дроб, но доживява до 90 години. Жена му остава с него до смъртта му през 1996 г. И докато Свен Столпе описва в книгите си жената като неморална и пропаднала, развивайки повлияни от католицизма тези за необходимостта от непорочност, в книгите на поета и публициста Улоф Лагеркранц жената е ангел, а любовта – на пиедестал. При това, любов към омъжена жена.

Известна е антипатията, която Свен Столпе е изпитвал към Улоф Лагеркранц, изразена в критичните текстове към творчеството му. Филмът „Изгори всичките ми писма“ е базиран на тези взаимоотношения, разказани в книгата на Алекс Шулман, но отива и крачка по-далеч. Библейския постулат, че „децата ще плащат греховете на родителите си“, е разгърнат чрез темата за родовата карма и начините за нейното изчистване от бъдещите поколения.  

Как се чисти карма? Отговорът, разбира се, е в любовта. Колкото повече повишава човек вибрациите си, обичайки, по-чист става енергийно и не само противостои, но и прекъсва всяка карма. С други думи, платил е сметката с лихвите. Основният въпрос, който си задава внукът на Столпе, докато върви по следите на разплитащите се семейни тайни на дядо си и баба си, е „Знам ли аз какво е любов?“.

Прекъсването на цикъла на лошите чувства е най-голямата битка в живота ми. Трябва да свърши в това поколение. Това е битка, която трудно се печели, но е единственото нещо, което има значение в живота. Съществувам, за да прекъсна тази верига“, твърди Алекс Шулман за книгата си, дала основа за филма.

Темите за нелюбовта, възпитанието, нравите, отношенията, брака – всичко това е поднесено през погледа на три поколения в двучасовата драма.

Бил Скарсгард и този път не изневерява на маниера си да влезе в поредната злодейска роля, а Аста Кама Аугуст (втората дъщеря на режисьора Биле Аугуст), чудесно се превъплъщава в образа на уязвимата, пренебрегната и емоционално манипулирана съпруга на ревнив и контролиращ мъж. 

Приликата с реалните персонажи е поразителна. Един от малкото филми, които са ми попадали напоследък. Наличен е в торентите с български субтитри. 

Снимки: IMDb, Ilta-Sanomat