октомври 23, 2023

Изкривените редове на Бог

0

Ако хората са създадени по образ и подобие Божие, то съществата, намиращи се в психиатрични клиники, са неговите изкривени редове. 

Как точно ги изправят и дали се получава четлив текст, ако се променят правилата, показва испанската мистериозна драма „Изкривените редове на Бог“ (Los renglones torcidos de Dios /God’s Crooked Lines, 2022) на младия режисьор Ориол Пауло. 

Да попадне сред тези криви редове се наема частния детектив Алис Гулд (Барбара Лени), наета от баща на пациент да разследва „отвътре“ предполагаемото самоубийство на сина му. 

Веднъж попаднала в клиниката чрез подправени документи, Алис се превръща в една от многото пациенти, губейки предишната си самоличност, за да бъде просто страдащата от параноя Алисия.  

Въпреки някои очевидни недомислици, като цяло филмът поддържа психологическото напрежение чрез „връщане“ на лентата, смесване на преди и сега, за да реконструира не само драматичните случки в клиниката след постъпването на Алис, но и нейния собствен живот преди да се превърне от журналист в пациент.

Историята постоянно търпи обрати, в които зрителят до последно се чуди къде са границите между лъжа и истина. Краят е повече от неочакван и повдига важен въпрос: кои са истински опасните – правите или изкривените божии редове?

Изображение (poster): Wikipedia