октомври 22, 2023

Приказка за Астрид

0

Обичате ли приказките на Астрид Линдгрен? Жената зад шведската писателка е не по-малко интригуващ образ, затова датската режисьорка Пернила Кристенсен е написала сценарий на филм за младата Астрид. Така всъщност се нарича и биографичната драма -  Unga Astrid (2018), преведен у нас като „Приказка за Астрид“ (или на английски Becoming Astrid).

Преди да се превърне в най-обичаната детска писателка по света, Астрид Ериксон (Алба Аугуст) е част от многодетно семейство с властна и религиозна майка (Мария Боневи). Само на 16, Астрид вече умее да пише отлично и скоро се озовава като стажант-редактор в местния вестник, където е принудена да бъде неволен слушател на бракоразводните скандали на главния редактор Блумберг (Хенрик Рафаелсен).

Скоро младата Астрид изпада в неудобното положение да забременее от шефа си и трябва да вземе множество решения, за да избегне осъдителното отношение на пуританското шведско общество. С други думи, налага се рЕзко да порЕсне, макар и без вълшебни хапчета.

Филмът е чудесно заснет и много реалистично представен. Въпреки дължината му от два часа и половина, накрая имах усещането, че е останал някак недовършен. Всъщност си напомних, че това е история за младата Астрид, а не проследява живота ѝ със Стуре Линдгрен, нито превръщането ѝ в любима писателка на милиони деца, която говори с техния език и ги вдъхновява да се справят с житейските сериозности.

Впечатлена съм от начина, по който Алба Аугуст пресъздаде всяко чувство и душевно терзание – от дързост, през отчаяние до чиста радост. Актрисата е дъщеря на датския режисьор Биле Аугуст („Къщата на духовете“, „Пеле Завоевателят“, „Клетниците“), и представи много реалистичен образ на младата Астрид - една поразително напомняща за Пипи крехка лудетина със силен дух и рижи плитки.

Силно препоръчвам, за който не го е гледал!

Изображение (poster): Wikipedia